Duurzaam winkelen – Met deze tips gaat dat absoluut lukken!

Hoe kun je duurzaam winkelen?

Duurzaam winkelen is in de mode industrie helaas nog niet zo ingeburgerd als in de voedsel industrie. Daar klinkt het niet vreemd om te horen: “Eet voedsel, maar niet teveel en het liefst plantaardig.” De modewereld is minder transparant en tegelijk erg complex, waardoor duurzaamheid nog geen plek heeft kunnen krijgen. Koop je een handgemaakte lederen tas uit Peru, weet je dan zeker dat de lokale leerlooierij niet de plaatselijke rivier heeft vervuild? En dat de koeien die werden gebruikt voor het leer niet eerst zijn vergiftigd? Het is maar een enkel voorbeeld dat de moeilijkheid aangeeft in de modewereld. Maar hoe gecompliceerd duurzaamheid ook is, toch zijn er altijd dingen die je zelf kunt doen om de impact op het milieu te verkleinen. Bij deze hebben we voor jou de beste tips op een rij gezet.

Start met het vermijden van deze stoffen

  • Polyester, is een van de bekendste materialen. Het is een stof die wordt gemaakt van olie en bestaat uit plastic draden, waarbij de microvezels terecht komen in rivieren en oceanen. Het kan heel goed mogelijk zijn dat je deze vezels al hebt gegeten bij een maaltijd van zeevruchten.
  • Acryl, een stof die veel wordt gebruikt, maar die misschien nog wel giftiger is om te produceren dan Polyester.
  • Viscose, een stof die vroeger ook wel Rayon werd genoemd. Het is een soort kunstzijde. Door een toxisch en vervuilend proces toe te passen op de planten, veranderen deze in textiel.
  • Conventioneel katoen, een stof die tot stand komt door overmatig gebruik van pesticiden en herbiciden. Vooral in onderontwikkelde landen worden deze giftige processen nog veel toegepast voor de productie van goedkope kleding.
  • Leer, het oorspronkelijke leerproces dat wordt gebruikt in landen als Bangladesh is erg giftig. In buurten met veel leerlooierijen sterft zelfs 90% van de bevolking voor hun 50e levensjaar.

Wat zijn duurzame stoffen?

Welke stoffen zijn wel duurzaam?

Het vermijden van polyester is geen makkelijke opgave. Zeker wanneer je veel sport en dus gebruik maakt van zwem- en sportkleding met veel stretch. Wil je kiezen voor duurzaam polyester, ga dan op zoek naar polyester dat is gemaakt van gerecyclede waterflessen, tapijt of visnetten. Het zijn restafval producten die door ze te recyclen, niet langer terecht komen op de afvalbergen of in de oceanen. Plantaardig gelooid leer wordt geproduceerd zonder dat er zware metalen aan te pas komen. Het duurt hierdoor wel langer eer het leer zacht wordt en klaar is voor bewerking. Het meest bekende alternatieve leer is het ananasleer, ook wel Piñatex genaamd.

Tencel is een nieuwe razend populaire stof, die wordt gebruikt als alternatief voor viscose. Deze stof wordt gemaakt van duurzaam geproduceerde eucalyptusbomen. Het productieproces vindt plaats in een zogenaamde lus, waardoor er geen gifstoffen vrij komen die het milieu vervuilen.

Zoek je naar de meer natuurlijke stoffen, dan zijn linnen, hennep en wol goede alternatieven.

Online duurzaam winkelen en spaar het milieu

Je zou het misschien niet geloven, maar uit onderzoek is gebleken dat ruim 20 procent van de vervuiling binnen de kledingindustrie afkomstig is vanuit de consument. De uitlaatgassen die worden geproduceerd door naar de winkel te rijden en misschien ook weer door naar een andere winkel, zijn vervuilender dan gedacht. Online winkelen of het openbaar vervoer gebruiken zijn hiervoor de meest geschikte alternatieven. En voel je je schuldig vanwege de bezorgservice door bijvoorbeeld PostNL, UPS of Fedex? Dat is niet nodig. Zij verplaatsen heel veel spullen met gebruik van minimale brandstof. Een ander voordeel van online winkelen is de mogelijkheid om langer na te denken over een aan te kopen item. In een fysieke winkel is de tijd die je neemt om een besluit te nemen veel korter. Vooral het online onderzoek dat je kunt doen is ideaal. Zo ga je doordachter over tot het doen van een aankoop. Echter, ben je iemand die veel inkoopt, maar ook veel retourneert, dan is online aankopen geen geschikte optie.

Online duurzaam winkelen

Zoek naar eerlijke merken

Het is in iedere industrie gewenst dat werklieden eerlijk worden betaald voor hun geleverde diensten. Zo ook in de kledingindustrie. Ga dus op zoek naar merken die werken op basis van fairtrade. Er zijn tegenwoordig veel merken die transparant zijn en open over de productieprocessen in de fabrieken. De maatschappelijke druk wordt groter, waardoor merken niet langer kunnen achterblijven. Er worden daarom meer en meer beloningen en voordelen uitbetaald aan de productiemedewerkers. Dit heeft een positieve invloed op de werknemers en op de lokale gemeenschap.

Tweedehands is de trend in duurzaam winkelen

In de westerse wereld is er een overvloed aan kleding. Tweedehands heeft helaas nog te vaak een suf imago, maar in werkelijkheid wordt tweedehands steeds moderner. Simpelweg omdat tweedehands items geen afdankertjes zijn met vlekken en gaten. Nee, steeds meer wordt ook nieuwe, ongedragen kleding als tweedehands verkocht. Simpelweg omdat er veel meer wordt aangekocht dan daadwerkelijk nodig is. Dat houdt de mode-industrie in de huidige staat. Terwijl het doordacht aankopen van kleding of het aanschaffen van tweedehands kleding, de zogenaamde fast mode afremt. Als we die trend kunnen ombuigen naar slow mode, dan is een grote stap gezet op weg naar een beter milieu!

Ga voor je eigen duurzame capsule garderobe

De laatste tip over duurzaam winkelen is een hot item. De capsule garderobe. Het is een nieuwe naam voor een verzameling aan kleding die belangrijk voor je is. Meestal zijn het rond de 30 kledingstukken die je gemakkelijk kunt mixen, zodat je er iedere keer weer anders uitziet. Het zijn kledingstukken die niet gebonden zijn aan een seizoen. Dat betekent dat je het grootste deel van de kleding gedurende alle seizoenen kunt dragen. Steeds door ze te combineren met andere items. De capsule garderobe is dus feitelijk het consuminderen op het gebied van kleding. Het doel is om niet langer te worden meegesleept door trends, maar dat je vol vertrouwen gaat geloven in een eigen kledingstijl. De items die aanwezig zijn in je kledingkast zullen van waarde zijn, ze zijn namelijk met zorg ingekocht. Je zult niet langer verleid worden tot het doen van goedkope lastminute aankopen. Zo lever je een belangrijke bijdrage aan een betere toekomst voor onze planeet!

Wil jij een duurzamer leven? Lees dan eens mijn tips voor een duurzaam leven.