Wat is duurzaam ondernemen? Zo ga je aan de slag

Hoe kun je duurzaam ondernemen?

Of u een groot of een klein bedrijf heeft, implementeren van een duurzaamheidsprogramma kan altijd. Ieder bedrijf kan duurzaam ondernemen. Niet alleen wordt hierdoor het milieu ontzien, maar de kosten van dagelijkse werkzaamheden zullen aanzienlijk verminderen. De kern van het begrip duurzaamheid is het verminderen van verspilling. Een waarde die geldt voor het milieu, maar zeker ook voor de factoren tijd en geld. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat investeren in sociale verantwoordelijkheid zich direct laat uitbetalen. Klanten stappen steeds vaker over op merken en producten die voor een vergelijkbare prijs en kwaliteit een goed doel ondersteunen. Door tijd te investeren in een duurzaamheidsplan bespaart u niet alleen geld op uw energierekening, maar het verstrekt tevens de reputatie van het bedrijf.

Binnen de wereld van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) worden er geregeld nieuwe trends gezien. Sommigen blijken erg populair, anderen vervagen. Duurzaamheid is in zijn geheel een trend die aan het begin ietwat vastliep. Maar inmiddels is het een uitermate populaire trend geworden en blijkt duurzaamheid veel voordelen te hebben voor zowel het milieu als voor het bedrijf zelf.

Bent u ook van plan om uw bedrijf duurzamer te maken? Dan volgen hier de beste tips die u op weg zullen helpen!

Duurzaam ondernemen: Definieer een duidelijk doel

Iedere verandering start met het definiëren van een doel. Een doel geeft als het ware de route aan, waarlangs u zult gaan. Besteed tijd in een goede definitie en vermijd vage doelen die u niet verder helpen. Ieder bedrijf is uniek en daarom kan ook een duurzaamheidsdoel nooit zomer gekopieerd worden. De innovatie die uw bedrijf wil doorvoeren hangt af van vele factoren. Maar de eerste stap is gezet door van duurzaamheid een speerpunt te maken binnen het bedrijf. Wees consequent in uw missie en overtuiging dat het doel van duurzaamheid uw bedrijf en het milieu vooruit zullen helpen.

Collega's en duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen: Laat medewerkers meedenken

Elke verandering start bij één persoon. Een leider is verantwoordelijk voor het leiden van een team dat zorgt voor uitwerking van een plan. Zorg voor een toegewijd team dat achter de kernwaarden staat. Dit team werkt het duurzaamheidsprogramma uit, zorgt voor de realisatie ervan en communiceert met de rest van het personeel en andere betrokkenen. De duurzaamheidsdoelen moeten namelijk worden opgenomen in de bedrijfscultuur. Door de juiste mensen in uw team aan te wijzen, zal door goede communicatie iedere medewerker van uw bedrijf de doelen weten te integreren in zijn eigen functie.

Duurzaam ondernemen: Zorg voor de juiste middelen

Een bedrijf kan nooit gerund worden zonder dat de juiste middelen worden toegekend. Dit heeft betrekking op mensen, tijd, hulpmiddelen en geld. Laat het samengestelde team uitwerken welke middelen er nodig zijn, om de gestelde duurzaamheidsdoelen te realiseren. Een projectmanager zou hieraan een uitstekende bijdrage kunnen leveren.

Duurzaam ondernemen: Bekijk en verbeter de productieprocessen

Een goede inventarisatie van de productieprocessen, is belangrijk om te weten in welke mate het milieu wordt belast. Vooral de dagelijkse processen zijn hierbij van belang. Wanneer de dagelijkse bedrijfsprocessen goed in kaart zijn gebracht, is het veel gemakkelijker om mogelijkheden tot meer duurzaamheid te vinden. Zo kunnen efficiëntere manieren van recyclen van grote waarde zijn, net als het toepassen van verbeterde afvalvermindering technieken.

Duurzaam ondernemen: Slimme distributie voor een beter milieu

Gebruik maken van recyclebare en milieuvriendelijk verpakkingen is een belangrijke stap. Mogelijk kan de hoeveelheid verpakkingen worden verminderd, zonder dat de kwaliteit afneemt. Maar naast het verpakkingsmateriaal en de wijze van verpakken heeft de distributie ook directe impact. Bedenk daarom manieren om de ecologische voetafdruk van uw bedrijf te verkleinen, door distributie op te nemen in uw duurzaamheidsdoelstellingen. Zo kunnen er bijvoorbeeld groene voertuigen worden ingezet binnen uw bedrijf.

Duurzaam bedrijf worden

Duurzaam ondernemen: Laat duurzaamheid zien

Hebt u een duurzaamheidsprogramma opgesteld en is het klaar om in werking te treden? Houdt dit dan niet langer voor uzelf. Laat klanten weten wat u gaat betekenen voor de maatschappij en het milieu. Blijf open en transparant over behaalde duurzame doelen en prestaties. Het zorgt voor meer klantenbinding, waarbij het zeker ook andere bedrijven zal aansporen om aan duurzaamheid deel te nemen.

Duurzaamheid is niet slechts één enkel onderdeel. Het vraagt om constante vernieuwing van de werkwijze en de processen die hiermee samengaan. Tegelijkertijd mag de waarde naar de klant toe niet verminderen. Bekijk dus goed hoe u hoogwaardige mogelijkheden kunt creëren die nuttig zijn voor uw klanten. Maar begin het proces van duurzaamheid binnen uw bedrijf zelf. Het zijn de kleine wijzigingen die een grote impact zullen hebben. Denk maar eens aan onderstaande praktijkvoorbeelden:

Werk papierloos

In de ideale wereld worden zou ieder bedrijf papierloos werken. Denk eens aan de besparing die dat zou opleveren qua hulpbronnen, naast de opslagruimtes. Het vullen van een archiefkast is zit er nog zo ingeslepen, terwijl op een computer duizenden documenten kunnen worden opgeslagen. Papierloos werken vraagt vooral om een andere mindset. Zo moet er vertrouwd worden op e-mail voor correspondentie in plaats van het vertrouwde witte vel papier. Dit geldt ook voor de agenda en het houden van virtuele vergaderingen.

Wees zuinig met elektriciteit

Ongemerkt kosten computers, printers en kopieermachines een groot bedrag aan elektriciteit. Zelfs wanneer ze niet actief zijn maar in spaarstand, verbruiken ze de nodige energie, simpelweg door ze alleen al aan te zetten. Creëer een duurzaamheidsplan met betrekking tot energieverbruik en schakel apparaten uit, wanneer deze niet worden gebruikt.

Naast apparatuur is ook licht een vaak vergeten onderdeel van milieubelasting. Neem op in het duurzaamheidplan dat medewerkers lichten uitdoen in ruimtes waar niemand verblijft. Dit kan door de lichtschakelaar handmatig te bedienen, maar handiger is een automatische lichtsensor die beweging detecteert. Deze maken het proces een stuk makkelijker.

Sta stil bij temperatuur

Wanneer u goed op de hoogte bent van uw energierekening, dan weet u dat koelen en verwarmen het grootste deel vormen van de kosten. Klimaatbeheersing is dus een ideale post om op te bezuinigen. Uiteraard wenst u een prettig werkklimaat voor uw medewerkers. Maar probeer het eens met een graadje meer of minder. U zult met een kleine aanpassing direct geld besparen en daarmee tevens uw duurzaamheidsinspanningen verhogen.

Maak medewerkers enthousiast

Het nastreven van duurzaamheid mag nooit ten koste gaan van uw medewerkers. Door er open en transparant over te communiceren, kunt u enthousiasme creëren. Bedenk samen simpele oplossingen, zoals het meenemen van een eigen mok. Zo hoeven plastic bekertjes niet langer te worden besteld. Laat medewerkers hun lunch meenemen in een herbruikbare lunchzak of trommel. Dit maakt het meenemen van plastic zakjes overbodig. Zorg in de kantine voor afwasbare borden en bestek in plaats van plastic wegwerp servies. Het zijn de kleine dingen die een groot verschil zullen maken.