De 9 beste tips voor een duurzaam leven

Hoe kan ik duurzamer leven?

Wil jij ook duurzaam leven? Iedere dag opnieuw maken we keuzes die van invloed zijn op het milieu en het klimaat. Dit heeft te maken met wat we zullen eten vandaag tot aan de hoeveelheid kinderen die we wensen per gezin. Hoe groot of hoe klein de keuzes ook zijn, ze hebben allemaal consequenties. Duurzaamheid is op veel gebieden de trend. Ook dat is dus een keuze. Wil je nu zelf ook best wat duurzamer leven en zo je ecologische voetafdruk verkleinen? Dan helpen onderstaande 9 tips voor een duurzaam leven je zeker op weg!

1.    Winkel bewustTips duurzame winkels

Wanneer je gaat winkelen, ongeacht voor welk item. Besef dan dat ieder product een zogenaamde ecologische voetafdruk heeft nagelaten tijdens het productieproces. Wees bewust bij het aankopen en stel jezelf elke keer opnieuw de vraag of je het item werkelijk nodig hebt. Wanneer het antwoord ja is, bekijk dan of tweedehands een idee is. Of let er in elk geval op dat het artikel minimaal is verpakt.

Shop je toch wat nieuws, installeer dan TreeClicks. Dat is een gratis browserextensie die bomen plant wanneer je shopt bij jouw favoriete webwinkel.

2.    Grote aankopen, grote milieuvoordelen

Ga je voor een grote aankoop, zoals een auto, koelkast of wasmachine? Verdiep je dan van tevoren goed in de mogelijkheden die er zijn om te kiezen voor een zo laag mogelijke belasting voor het milieu. Bij een auto let je met name op de zuinigheid van een auto. Zo is het zinvol om te kijken wat een hybride auto voor jou en het milieu kan betekenen. Zoek je een nieuwe koelkast of wasmachine, let dan op het Energy Star label. Dit label geeft de zuinigheid weer van een elektrisch apparaat. Overweeg je een nieuwe boiler aan te schaffen? Lees dan eens over de voordelen van zonne-energie.

3.    Vermijd vlees en producten die dierenleed veroorzaken

Het consumeren van vlees brengt enorm veel schade toe aan het milieu. Maar ook producten die gemaakt zijn van bedreigde diersoorten, hebben veel schade toegebracht aan het milieu. Het leefgebied van deze dieren is in gevaar gebracht. Grote stukken oerwoud zijn gekapt en mogelijk is er water gebruikt dat lokale bevolkingsgroepen nodig hadden om te overleven. Om te voorkomen dat je een bijdrage levert aan het in gevaar brengen van mens en dier, is het goed om gewetensvol te winkelen. Zoek dus naar duurzame materialen, zoals bamboe. En eet uiteraard ook zo min mogelijk vlees.

4.    Let op milieulabels

Besteed aandacht aan milieulabels. Van koffie tot kleding, overal zijn er leiders die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Ben je een ware koffieliefhebber, zoek dan naar koffie die is gekweekt op een bewuste wijze. Kies bijvoorbeeld Fairtrade gecertificeerde producten. Zo weet je zeker dat de arbeiders een eerlijk loon hebben ontvangen en dat een duurzame productie werd ondersteund. Biologisch voedsel kopen is een andere goede optie. Hiermee kan het gebruik van pesticiden worden teruggebracht. Water en land worden minder vervuild, arbeiders worden beschermd, net als de dieren in de natuur.

5.    Ga voor minder en ga voor groen

Minder autorijden heeft te maken met het veranderen van gewoontes. Een keertje de fiets pakken of simpelweg te voet gaan heeft vaak te maken met bewustzijn. We leven in een gejaagde cultuur en nemen daarom graag even snel de auto. Zelfs als het om een korte afstand gaat. Door hier bewuster mee om te gaan, verklein je de ecologische voetafdruk drastisch. Ook kunnen diverse ritten worden gecombineerd, zodat er meer efficiëntie ontstaat. De bandenspanning onderhouden is daarnaast ook een goede tip om beter om te gaan met het brandstofverbruik.

Ga voor groen!

6.    Ga zorgvuldig om met water

Al sinds tijden wordt er gediscussieerd welk soort water beter is om te drinken. Bedrijven die waterflessen verkopen, zullen je graag doen geloven dat het stadswater van mindere kwaliteit is. Toch hebben we allemaal gezond verstand gekregen om te weten of het water van de stad waarin we wonen veilig is om te drinken. Juist in Nederland wordt het leidingwater aan veel kwaliteitstesten en smaaktesten onderworpen. Deze cijfers zijn op te vragen. Water in plastic flessen is al schadelijk voor het milieu vanaf het productieproces. Je kunt dus afwegen welke wijze van water drinken voor jou het beste is.

Daarnaast is algemeen waterbehoud een belangrijk speerpunt. Door de groeiende bevolking wordt de vraag naar waterbronnen vergroot en laat de opwarming van de aarde ons achter met lange tijden van droogte. In de praktijk kan water worden bespaard door het nemen van kortere douches. Controleer je huis op lekkende toiletten en kies voor een algemeen laag waterverbruik. Voor de tuin kan worden gekozen voor een aangepaste beplanting, die in de loop van de tijd minder water behoeft.

7.    “Vergroen” je huis

Net als in de autobranche, kun je je huis vergroenen. Dat wil zeggen dat je ervoor zorgt dat je huis in een goede conditie blijft. Hierbij speelt energie efficiëntie een belangrijke rol. Voorbeelden zijn onder andere het zorgen voor goede isolatie in de muren en het plafond. Energiebesparende gloeilampen of een programmeerbare thermostaat zullen een grote besparing zijn voor het milieu. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en daarom zijn overheden en gemeentes steeds vaker bereid om subsidies uit te keren.

8.    Ga voor minder plasticDuurzame boodschappentas

Het is schrikbarend hoeveel miljarden kilo’s plastic afval het zeeoppervlak bevuilen. Duizenden zeeschildpadden, zeevogels en zeehonden worden jaarlijks dood gevonden, nadat ze het plastic afval hebben opgegeten of erin verstrikt zijn geraakt. Het zijn vreselijke werkelijkheden, maar waar begin je zelf om hier verandering in te brengen? Op kleine schaal kun je herbruikbare tassen meenemen wanneer je gaat winkelen. Gebruik herbruikbare waterflessen, rietjes en zakjes. Vermijd vooral producten die in grote hoeveelheden plastic zijn verpakt.

9.    Gebruik je stem om het milieu te helpen

Ben je zelf overtuigd dat een duurzaam leven mogelijk is? Zelfs op kleine schaal? Laat dan je stem horen. Op ieder niveau kun je deelnemen. Zo is alleen al het overbrengen van handige tips voor een duurzamer leven, bij een kopje koffie, een stap vooruit. Maar wil je meer, dan zijn er voldoende milieuplatforms waarbij je betrokken kunt raken. Breng je stem uit waar dat mogelijk is. Juist de grotere milieuplatforms kunnen vertegenwoordigers aanmoedigen om strengere beleidsmaatregelen te nemen. Het is de taak van ons allemaal om de uitstoot van broeikasgassen te beperken, dieren in het wild te beschermen en de natuur en het milieu te ontzien. Laat ook het onderwijs een belangrijke stem zijn in het bijbrengen van de gevolgen van onze ecologische voetafdruk voor het milieu. Woon evenementen bij en praat om zo onze planeet te redden.

Of ben je ondernemer? Lees dan hier hoe je duurzaam kunt ondernemen.